Reizen naar Amerika onder het Visa Waiver Programma!

 

Omdat u met ons op vakantie naar Amerika gaat, bent u verplicht om uzelf te registreren bij de Amerikaanse overheid onder het ESTA-PROGRAMMA (Electronic System for Travel Authorization).  

Hieronder een overzicht van het ESTA programma en antwoorden op uw vragen.   Wat is het ESTA programma? ESTA, het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming via het Internet, is een nieuwe manier van de Amerikaanse regering om reizigers naar de VS vooraf te registreren.

ESTA vervangt het groene formulier I-94W dat u tot nog toe in het vliegtuig naar de VS steeds moest invullen.  

Voor wie is het ESTA  programma bedoeld? Staatsburgers en in aanmerking komende ingezetenen van landen die deelnemen aan het Visa Waiver Programma (VWP) dienen van tevoren reistoestemming aan te vragen om naar de Verenigde Staten te reizen onder het VWP.

Landen als Nederland en België doen mee aan het VWP, dus als Nederlandse of Belgische staatsburger bent u verplicht om u via het ESTA-programma te registreren als u op vakantie of zakenreis gaat naar de VS voor maximaal 90 dagen.  

U hoeft zich niet bij ESTA te registreren als u een groene kaart (greencard) van de VS heeft, of als u een bezoekersvisum bezit.   Is registreren via ESTA verplicht?

Als u als toerist of zakenreiziger onder het Visa Waiver Programma naar de VS reist voor 90 dagen of minder (wat o.m. van toepassing is als u de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit), is registratie via ESTA verplicht. (Uitsluitend reizigers die de VS via land binnenkomen vanuit Canada of Mexico zijn niet verplicht om zich voor ESTA te registreren.)

U kunt uw aanvraag het beste zo vroeg mogelijk doen; hoewel er geen restricties op de aanvraagperiode zitten, is het beter om uw aanvraag minstens 72 uur voor vertrek te doen.   Kost deelname aan ESTA geld? Ja, de kosten van deelname aan ESTA zijn ongeveer $15 per inschrijving.

Dit geld wordt gebruikt door de Amerikaanse regering om de kosten van het ESTA-programma te dekken en om meer toerisme promotie te kunnen doen. Om een ESTA-aanvraag te kunnen doen, moet u daarom in het bezit zijn van een credit card. Klik hier voor meer informatie over credit cards.  

Hoe lang is mijn ESTA-registratie geldig? Nadat u uzelf via ESTA bij de Amerikaanse regering heeft geregistreerd en toestemming heeft gekregen om naar de VS te reizen, blijft uw registratie twee jaar geldig of tot het moment dat u een nieuw paspoort krijgt.

Na twee jaar of als u een nieuw paspoort heeft gekregen, moet u een nieuwe ESTA-registratie invullen.  

Eventuele andere redenen waarbij een nieuwe ESTA-aanvraag noodzakelijk zijn: •U verandert uw naam;

U verandert uw nationaliteit;

•U verandert uw geslacht;

•U heeft redenen om bepaalde vragen op het aanvraagformulier anders te beantwoorden.  

Moet ik een nieuwe ESTA-aanvraag doen als mijn huidige ESTA-registratie verloopt tijdens mijn verblijf in de VS?

Als uw huidige ESTA-registratie verloopt op het moment dat u nog in de VS op reis bent, hoeft u nog geen nieuwe aanvraag te doen. U moet echter wel uw registratie vernieuwen als u later weer naar de Verenigde Staten wilt reizen.  

Wat moet ik doen als ik mijn ESTA-nummer kwijt ben? Als u uw nummer vergeten bent of bent kwijtgeraakt, kunt u via de ESTA-website alsnog uw gegevens terugvinden door uw naam, geboortedatum, paspoortnummer en land van paspoortuitgifte op te geven.  

Wat moet ik doen als mijn ESTA-aanvraag wordt afgewezen? Als u toch naar de VS wilt reizen als uw aanvraag onverhoopt wordt afgewezen, moet u een visumaanvraag doen bij de Amerikaanse ambassade of het Consulaat in Amsterdam. Hou er rekening mee dat een visumaanvraag maanden in beslag kan nemen.  

Hoe vraag ik ESTA aan? Simpel! U browset naar: Officiële ESTA-aanvraagwebsite, U.S. Customs and Border Protection (dhs.gov) (ESTA Amerika aanvragen) en volgt daar de instructies. In principe vult u daar dezelfde informatie in als op het groene I-94 formulier. Wanneer u nog niet alle informatie heeft, probeer het dan zo veel mogelijk in te vullen. Op deze website kunt u het ESTA aanvragen en gewoon met iDEAL betalen. Daarnaast kost het aanvragen slechts een paar minuten en wordt u, als u wilt, geholpen door een Nederlandse klantenservice. Let op; vraag tijdig hier uw ESTA aan. Wat gebeurt er met het I-94W, het groene formulier?

Dit formulier is inmiddels ui gefaseerd en wordt niet langer gebruikt, tenzij u via land (Mexico of Canada) de VS binnenkomt.